Materiale sintetice care distrug planeta. Ce să eviți și ce să alegi

Materiale sintetice care distrug planeta. Ce să eviți și ce să alegi

În ultimele câteva decenii a avut loc o schimbare majoră în ceea ce privește materialele alese de către producători, designeri și consumatori deopotrivă. Dacă în urmă cu cincizeci de ani, fibrele naturale dominau peisajul, în prezent observăm numeroase materiale sintetice și artificiale care ocupă locul central.  Industria este invadată de poliester, țesătura acril și nailon.

Motivul din spatele acestei schimbări nu este niciun secret; materialele sintetice sunt mai ieftine și mai ușor de produs în cantități mari. Deși acest lucru poate fi bun pentru profit, dăunează grav mediului înconjurător – deoarece contribuie cu o cantitate copleșitoare de substanțe chimice, deșeuri și emisii de carbon, însă nici nouă nu ne fac bine, multe persoane având alergii la materiale sintetice.

Hai să cunoaștem beneficiile materialelor textile naturale și de ce este important să alegi cele mai sănătoase materiale.

Ce sunt mai exact țesăturile sustenabile și ce le face să fie ecologice?

Țesăturile ecologice, cum ar fi lâna, bumbacul sau blana naturală, sunt țesături realizate din materiale naturale, reciclate sau ecologice care nu dăunează mediului înconjurător. Ceea ce le asigură sustenabilitatea este aportul lor în ceea ce privește reducerea impactului negativ al industriei textile asupra mediului înconjurător, prin faptul că nu îl poluează și nici nu îl afectează în timpul producției, utilizării sau distrugerii lor.

De ce ar trebui să cumperi haine din materiale sustenabile?

Atunci când decizi să cumperi îmbrăcăminte realizată din materiale sustenabile, cumperi calitate și, în același timp, contribui la reducerea amprentei de carbon. Producătorii care folosesc materiale sustenabile au produse durabile în timp, astfel încât să nu trebuiască să arunci un articol care s-a deteriorat după 2-3 utilizări.

Fast Fashion încurajează exploatarea resurselor naturale, cum ar fi apa și plantele, pentru a produce haine cât mai repede și mai ieftin posibil. Aceasta generează foarte multe gaze cu efect de seră (până la 1,2 miliarde de tone anual) și poluează canalele de apă prin utilizarea de substanțe chimice toxice. [1]

Cele mai bune materiale pentru haine

Blana naturală

Datorită reglementărilor naționale și internaționale, blănurile reprezintă un exemplu excelent de utilizare responsabilă și sustenabilă a resurselor naturale regenerabile, fiind cel mai bun material pentru haine. Blana naturală este ecologică prin faptul că poate fi absorbită înapoi în ciclul natural prin biodegradare. În plus, are calități termice remarcabile, este extrem de rezistentă în timp, iar aspectul unei haine din blană naturală este deosebit de elegant.

Bumbacul organic

O alternativă mai sustenabilă la bumbacul convențional este versiunea organică a acestuia. Bumbacul organic este cultivat fără toate pesticidele dăunătoare și produs fără substanțele chimice periculoase pe care le utilizează la producția de bumbac normal.

Cânepă

Cânepa este frecvent utilizată la confecționarea hainelor, a funiei și a pânzei pentru bărci, datorită durabilității sale excelente. De asemenea, este în mod natural izolatoare și răcoroasă, precum și protectoare împotriva razelor UV. Un bonus în plus: este ecologică.

Poliesterul reciclat

Ne-ai crede dacă ți-am spune că nu tot poliesterul este în totalitate periculos? Poliesterul reciclat, cunoscut și sub numele de rPET, este versiunea mai puțin dăunătoare a poliesterului pur. Și asta pentru că implică reciclarea a ceea ce există deja. Acest material este adesea fabricat din sticle de plastic care ar fi ajuns la groapa de gunoi.

Lâna

Lâna este un alt exemplu care face parte din categoria de materiale textile bune. Este în mod natural o fibră organică și are caracteristici intrinseci care o fac regenerabilă și biodegradabilă. Acest lucru este valabil pentru toate produsele din lână. În plus, hainele din lână mențin pielea uscată, permit pielii să respire și au rol antibacterian.

In

Inul este o fibră excelentă pentru haine, extrem de rezistentă, chiar și la udare. Hainele din in sunt sustenabile, întrucât se încadrează în categoria de materiale textile din fibre naturale. În plus, are rol protector împotriva razelor UV și rezistă la bacterii și fungi. Nu ne miră de ce cămășile din in rezistă generații după generații.

Cașmirul

Cașmirul este un material natural unic atât biodegradabil, cât și inofensiv față de sănătatea oamenilor, chiar dacă este printre cele mai scumpe materiale textile. Acesta îți ține de cald, este moale și totuși permite pătrunderea aerului. Prin urmare, este perfect pentru diferite intervale de temperatură.

Econyl

Această țesătură este fabricată din materiale reciclabile, cum ar fi plasticul industrial și plasele de pescuit, fiind foarte asemănător cu nailonul. De notat este că, din moment ce acest material este fabricat din plastic, particule mici pot fi eliberate atunci când un articol de îmbrăcăminte este spălat. Econyl este cel mai sustenabil sub forma unor articole care nu trebuie spălate des, cum ar fi adidașii sau rucsacurile.

Tencel Lyocell

Tencel este o țesătură destul de nouă, fabricată din celuloză. Deoarece este derivat dintr-un material vegetal, este biodegradabil. Pentru producția sa se folosește o cantitate mică de apă, iar 99% din aceasta și solvenții utilizați pot fi reciclați. Astfel, se reduce foarte mult eliberarea de substanțe chimice periculoase în mediul înconjurător.

Cele mai toxice materiale textile

Poliester

Din poliester pot fi fabricate o varietate de produse: tricouri, pături, frânghii, curele și sticle. Majoritatea poliesterilor sunt non-biodegradabili, ceea ce înseamnă că pot avea nevoie între 20 și 200 de ani pentru a se descompune dacă sunt depozitați la groapa de gunoi.

Acril

Unele dintre cele mai răspândite utilizări ale țesăturilor acrilice sunt la pulovere, pălării, mănuși și covoare. Este cunoscută pentru căldura pe care o oferă, de unde și utilizarea acestuia la hainele de iarnă. Impactul asupra mediului și sănătății s-ar putea să nu te încălzească la fel de mult.

Viscoză

Când vine vorba de materiale, principalul vinovat de greenwashing (o formă înșelătoare de marketing) [2] este acest material fabricat din plante, dar care este de fapt teribil pentru mediu. Materialul este obținut prin dizolvarea celulozei într-o soluție chimică și apoi prin transformarea acesteia în fire. Fibra în sine este biodegradabilă și non-toxică, dar modul în care este fabricată poate dăuna atât lucrătorilor, cât și mediului înconjurător.

Nailon

Folosit la articole de îmbrăcăminte, cum ar fi colanții și ciorapii, nailonul este un material derivat din petrol brut. Este folosit și la fabricarea hainelor strâmte, cum ar fi cele de înot sau cele de sport. Nicio formă de nailon nu este biodegradabilă și poate sta la groapa de gunoi timp de 20 până la 200 de ani.

Sperăm că ți-ai făcut o idee despre cât de puțin sustenabile sunt cu adevărat unele dintre cele mai populare materiale din industrie. Acum ai informațiile de care ai nevoie pentru a alege cele mai ecologice opțiuni. Vizitează-ne site-ul și alege-ți o haină de blană care să te bucure și peste 20 de ani!

Meta descriere: Am întocmit o listă cu materialele pe care trebuie neapărat să le evitați și, în același timp, ți le-am prezentat pe cele mai sustenabile și ecologice.

Surse

[1] Shukla, Nikita. “Fast Fashion Pollution and Climate Change.” Earth.org, Earth.org, 21 Feb. 2022, earth.org/fast-fashion-pollution-and-climate-change/. Accesat la 10 Dec. 2022.

‌[2] “Ce Înseamnă Greenwashing? Cum Recunoști Fenomenul?” Packhelp, 8 June 2021, packhelp.com/ro-ro/greenwashing/. Accesat la 11 Dec. 2022. “Natural-Resource Use and Environmental Impacts.” One Planet Network, 2021, www.oneplanetnetwork.org/SDG-12/natural-resource-use-environmental-impacts. Accesat la 11 Dec. 2022.