piele naturala

Jacheta din piele naturală vs. piele sintetică: Ce ar trebui să aleg?

Vrei să-ți cumperi o geacă nouă și nu știi dacă merită să-ți iei o geaca piele naturala sau una din piele sintetică? Atunci merită să citești acest articol în continuare.  

Nu intenționăm să te convingem să faci o anumită alegere. Vrem să-ți aducem câteva argumente și avantaje pentru fiecare tip de jachetă în parte. Iar la final, decizia este doar a ta.  

Să începem! 

Știai că… 

  • Pielea de imitație, cunoscută și sub numele de piele sintetică, pleacă de la o bază textilă, cum ar fi poliesterul. Țesătura primește apoi un finisaj și o textură de imitație de piele prin intermediul cerii, al coloranților, al clorurii de polivinil (PVC) sau al poliuretanului
  • În secolul al XVII-lea, în locuri precum Florența și Veneția, în Italia, era la modă să îți tapetezi casa cu piele naturala.  
  • Cele mai populare produse din piele datează din anul 3000 î.Hr., când romanii foloseau pânze de piele pe bărcile lor. De asemenea, pielea a fost folosită pentru mobilier, corturi și arme. A început să fie folosită mai mult în scop vestimentar aproximativ 1000 de ani mai târziu, când a început să fie purtată de femeile egiptene.   
  • Durata de viață a unei geci din piele sintetică este de aproximativ 2 ani, iar cea a unei geci din piele naturală de 10 – 20 de ani.  
  • Gecile din piele albă sunt cel mai greu de produs. Vopseaua albă poate fi utilizată numai cu piei de cea mai bună calitate. Atunci când este folosită pe piei de calitate slabă, pielea devine foarte dură și riscă să se crape.  
  • Materialele sintetice utilizate la fabricarea pieilor sintetice nu se biodegradează complet, deși pot fi descompuse într-o anumită măsură. Dar, pe măsură ce se descompun, pot elibera particule toxice și ftalați, care îți pot afecta sănătatea și mediul înconjurător. 

Interesant, nu-i așa?  

Revenim la întrebarea inițială: piele naturală sau artificială? 

Motive să alegi o geaca de piele naturala 

  1. JACHETELE DIN PIELE NATURALĂ SUNT DURABILE 

Dacă alegi o jachetă de la un producător de încredere (așa cum este și Carolina Design, bineînțeles) te poți bucura cu siguranță de o piele de calitate superioară, care poate rezista mai multor ani de utilizare. Durabilitatea este un prim factor pentru care geaca din piele naturala dama este atât de populară.  

Faptul că sunt durabile presupune și că au un preț de revânzare bun. Dacă plecăm de la premisa că jacheta pe care o cumperi este confecționată din piele naturală, aceasta va arăta chiar și mai bine cu trecerea timpului. Însă, acest lucru presupune că îi vei oferi o îngrijire corespunzătoare. 

  1. GECILE DIN PIELE NATURALĂ SUNT PIESE VESTIMENTARE CARE NU SE DEMODEAZĂ 

Evident, să-ți cumperi o geaca de piele naturala reprezintă o investiție, dar dacă iei în considerare faptul că acestea rămân mereu în tendințe, atunci își merită banii.  

Jachetele din piele au apărut la începutul anilor 1900. Inițial, acestea au fost utilizate ca îmbrăcăminte de protecție pentru piloți, pentru a-i proteja de vremea extremă. Ulterior, mai multe stiluri de jachete au fost concepute și introduse pe piață de designeri de top.  

De asemenea, în popularitatea acestor jachete a avut un rol important și prezența lor în cultura pop. Oamenii au început să fie inspirați de aspectul macho al lui Marlon Brando, Tom Cruise și al altor vedete care purtau jachete din piele. Acest lucru a dus la producerea în masă a jachetelor ca un element esențial al modei clasice, care nu a devenit învechit niciodată. 

Toate aceste elemente și eleganța de neegalat a jachetelor din piele sunt motivul pentru care acestea sunt și vor fi mereu în vogă. Nu trebuie să îți faci griji cu privire la faptul că se vor demoda și că ți-ai irosit banii.  

  1. JACHETELE DIN PIELE NATURALĂ TE PROTEJEAZĂ ȘI TE ÎNCĂLZESC 

La fel cum pielea ține animalul cald și îl protejează pe tot parcursul vieții sale, ea continuă să facă acest lucru pentru tine după ce se transformă într-o jachetă elegantă. Pielea brută trece prin procesare pentru a se transforma în piele durabilă. Ca urmare, calitatea izolatoare și rezistentă la apă a pielii blochează căldura corpului, păstrându-ți căldura chiar și pe vreme geroasă.  

Dacă îți cumperi o jachetă pentru iarnă, optează pentru una cu un guler din blană.  

Care sunt dezavantajele unei jachete din piele naturală? 

  • Este mai scumpă, în funcție de materialul folosit și croiul gecii; 
  • Are nevoie de îngrijire corespunzătoare, cu produse special create pentru piele pentru a-și păstra aspectul premium; 
  • Are o rezistență limitată la pete deoarece este un material poros.  

Motive să alegi o geacă din piele sintetică 

  1. GECILE DIN PIELE SINTETICĂ SUNT MAI IEFTINE 

Pe piață există o mulțime de modele de geci din piele artificială, la prețuri grozave. Acest lucru poate fi atât un avantaj, cât și un dezavantaj. Avantajul este că îți poți cumpăra cel puțin 5 geci din piele sintetică cu prețul pe care l-ai plăti pentru o geacă din piele naturală. Dezavantajul este că acestea nu sunt durabile, iar peste 2 ani va trebui să-ți cumperi altele.  

  1. JACHETELE DIN PIELE SINTETICĂ SUNT UȘOR DE CURĂȚAT 

Majoritatea gecilor din piele artificială sunt fabricate din plastic sau vinil, ceea ce înseamnă că pot fi spălate cu apă și săpun blând. În plus, trebuie să-ți faci griji că vei deteriora pielea dacă vei aplica parfum pe geacă, așa cum este în cazul pielii naturale. 

  1. POȚI GĂSI O VARIETATE LARGĂ DE CULORI  

Pentru că pielea sintetică nu este la fel de pretențioasă precum pielea naturală, aceasta poate fi vopsită în foarte multe culori. Motiv pentru care tu poți să-ți achiziționezi o jachetă din piele în toate culorile sau în combinații de culori.  

Care sunt dezavantajele gecii din piele sintetică? 

  • Este mai puțin durabilă decât pielea naturală: în funcție de calitatea materialelor utilizate, pielea artificială este predispusă la înțepături, rupturi și crăpături în timp. 
  • Te face să transpiri mai mult: pielea artificială, în special atunci când este fabricată din PVC, nu este poroasă, ceea ce face ca purtătorul să transpire. 
  • Oferă mai puțină protecție deoarece poate să rețină mai puțină căldură corporală. 
  • Miroase chimic: Poate emana un miros puternic de plastic sau cauciuc. 

După tot ce ai citit, ce alegere merită să faci?