blana

Ce să faci și să nu faci cu haina de blană. Recomandări utile

Deși este un lucru cunoscut faptul că o haina de blana rezistă foarte bine în timp, există câteva modalități de a-i prelungi și mai mult durata de viață. Mai jos găsești câteva sfaturi simple despre ce trebuie și ce nu trebuie să faci pentru îngrijirea unei haine de blana.

Ce să faci cu o haina de blana naturala

1.      Depozitează-ți haina blana naturala corespunzător

Înainte de a fi depozitata, haina de blana trebuie să treacă printr-o curățare profesională. Dacă ai nevoie de ajutor, nu ezita să contactezi specialiștii Carolina Design.

Trebuie să te asiguri că haina de blană este curată și uscată înainte de depozitare. De asemenea, nu trebuie s-o depozitezi într-un spațiu strâmt, fără aerisire. Aranjată pe un umeraș potrivit și acoperită cu o husă de bumbac subțire, haina va fi în siguranță până la următoarea purtare. 

2.      Curăță haina de blana cel puțin o dată la doi ani

Blănurile ar trebui să fie curățate profesional cel puțin o dată la doi ani. Însă, îți recomandăm cu căldură să cureți hainele o dată pe an. Acest lucru se datorează faptului că este un proces de condiționare. De exemplu, dacă pielea ta devine uscată, imediat te dai cu loțiune. În mod similar, o haină de blană trebuie să fie condiționată în fiecare an pentru a nu deveni uscată.

Odată ce o haină se usucă, pot apărea daune ireversibile. Deteriorările pot fi rupturi, piei slabe, blană fragilă etc. Prin curățarea hainei cel puțin o dată la doi ani, poți prelungi durata de viață a piesei respective. De asemenea, gulerele paltoanelor, jachetelor etc. au tendința de a aduna transpirația și machiajul. Acestea trebuie să fie curățate pentru ca părul să nu fie deteriorat.

3.      Repară rupturile și orice stricăciune imediat ce le observi

Rupturile de la hainele de blană riscă să se mărească dacă le ignori. Cu cât apelezi mai repede la serviciile noastre de reparații, cu atât va fi mai ușor de reparat. Atenție, nu apela niciodată la un personal neautorizat pentru a-ți repara prețioasa haina de blana naturala.

4.    În timpul lunilor de iarnă, păstrează-ți blana într-un dulap uscat și răcoros

Atunci când nu porți haina din blana naturala, asigură-te că este păstrată într-un loc sigur. Un dulap este cea mai bună variantă pentru că este, de obicei, o zonă uscată și răcoroasă. De asemenea, dulapurile îți țin hainele în siguranță față de animale (dacă ai), deoarece acestea nu pot ajunge la ele.

5.      Agață-ți haina blana naturala pe un umeraș cu umeri lați

Umerașele de sârmă pot deteriora haina, motiv pentru care ar trebui să le eviți cu orice preț. Un umeraș cu umeri largi va păstra haina în forma în care trebuie să fie, fără a forma cute după forma acestuia.

6.      Asigură-te că haina nu este strivită atunci când stă în dulap

Atunci când îți depozitezi haina în dulap, asigură-te că are loc să respire. Nu lăsa ca tone de haine să apese împotriva ei, altfel blana ar putea fi aplatizată și ar putea deteriora haina.

Ce să nu faci cu o haina de blana naturala

1.      Ignori rupturile hainei de blană

Rupturile vor deveni doar mai mari dacă le ignori. Cu cât devin mai mari, cu atât sunt mai greu de reparat și cu atât vor fi mai scumpe. Dacă o piesă se rupe prea mult, s-ar putea să nu mai fie posibilă salvarea ei.

2.      Sari peste curățarea haine pentru mai mult de 2 ani

Curățarea este un proces de condiționare. Dacă sari peste mai multe curățări, este mai probabil ca piesa vestimentară să se usuce, să atragă molii și să se rupă peste tot. Curățarea te va ajuta să-ți păstrezi hainele de blana naturala mai mult timp.

3.    Acoperi blana cu o pungă din plastic

Blănurile au nevoie să respire, iar acoperirea lor cu o pungă de plastic face ca derma blănii să se usuce. Plasarea lor într-o pungă de plastic va face doar ca acestea să devină prea deteriorate pentru a fi reparate.

4.      Pulverizezi fixativ de păr, parfum etc. pe haina de blană

Știm, este destul de greu să te abții să nu te dai cu parfum înainte să ieși din casă. Însă, important pentru menținerea hainei de blană este să eviți să folosești fixativ sau să aplici parfum atunci când o porți. Formulele celor mai multe conțin alcool, care poate usca pielea. Orice ulei din produs poate pătrunde blana și, în final, poate duce la putrezirea ei.

Nu-ți dorești asta, nu-i așa?

Am pregătit pentru tine și câteva informații prețioase (la fel ca aceste haine de blana naturala) despre ploaie VS blanuri naturale. Trebuie să fii convinsă că orice blană poate suporta o ploaie ușoară. Cu toate acestea, există anumite tipuri care sunt mai sensibile decât altele.

Iată lista acestora:

Tipuri de blănuri rezistente la apă:

  • Animalele semi-acvatice, cum ar fi castorul, vidra și ratonul.
  • Zibelina: specia sălbatică trăiește în peisajele arctice.
  • Blana de nurcă
  • Blana de miel

Tipuri de blănuri de evitat sub ploaie:

  • Chinchilla: blănurile de chinchilla au un procent mai mic de cheratină și, deși sunt inimaginabil de suple, sunt mai puțin hidrofobe.
  • Blana de vulpe: pot face față apei, dar nu este indicat să fie purtate atunci când plouă cu găleata.

Ce ar trebui să fac dacă m-a prins ploaia cu blana pe mine?

Aceste lucruri se întâmplă, nu trebuie să te panichezi. Este important să înveți cum să o usuci corect pentru a preveni deteriorarea acesteia.  Iată 6 sfaturi:

  • Nu pune haina în dulap dacă este încă umedă.
  • Dacă haina se udă, nu folosi sub nicio formă uscătorul de rufe, uscătorul de păr sau ventilatoarele.
  • Nu expune haina la lumina directă a soarelui sau la căldura caloriferelor.
  • Scutur-o ușor (foarte ușor) și pune-o pe un umeraș (cu umeri lați, așa cum am stabilit deja) într-o cameră uscată.
  • Când este uscată, perie haina înainte de a o pune deoparte.
  • Dacă blana este foarte udă, ia în considerare posibilitatea de a o aduce la o echipă de profesioniști, care știu cum să se ocupe de daune.

Cam atât. Ce spui, ești mai pregătită să ai grijă de blana ta acum? Citeste si : 3 întrebări la care să-ți răspunzi înainte să-ți cumperi o haină de blană naturală