Haina de blana naturala este un must-have al sezonului rece, dar si o investitie de care trebuie sa ai grija. Acest produs vestimentar este unul pe cat de rafinat, pe atat de pretentios atunci cand vine vorba despre conditiile de depozitare si modul de curatare.
Inainte de a trece la treaba, trebuie sa stii ca, da, se spala, insa in anumite conditii si urmand anumite rigori, cu produse speciale.
Haina de blana naturala se spala la un interval de minimum 6 luni și maximum 1 an, pentru a reusi sa o mentii in stare buna, cat mai multe generatii.
Petele mai vechi pot fi curatate cu ajutorul prafului de amidon. Astfel, presara peste pete putin praf, lasa sa actioneze timp de 15 minute si, apoi, freaca cu un burete. De asemenea, pentru curatat, trebuie sa folosesti numai carpe albe, din bumbac. In niciun caz, nu este recomandat sa folosesti carpe colorate.
Daca ai o blana naturala alba, atunci o poti curata daca aplici talc sau faina alba. Dupa ce se curata bine, scutura blana de mai multe ori. Daca vrei sa degresezi blana naturala, atunci poti apela la tarate de grau. In cazul in care petele sunt de ceai sau de cafea, blana naturala se spala numai cu apa rece.
Metode cu ajutorul carora blana naturala se spala:
1. Scoate haina de blana naturala din dulap și scutur-o de praf. Apuc-o de umeri si scutura haina, pana ce praful este indepartat;
2. Aseaza haina de blana pe un umeras de plastic, cu capete rotunde sau pe un umeras captusit, astfel incat gulerul si umerii sa fie sustinuti bine;
3. Daca este patata, mizeria poate fi indeparatat cu ajutorul unei solutii speciale si a unei carpe albe, din bumbac;
4. Perie blana naturala cu ajutorul unei perii speciale. Daca nu detii o astfel de perie, atunci poti ”pieptana” produsul cu ajutorul degetelor, in directia in care doresti sa se indrepte firele de par.
Poti afla mai multe despre acest subiect AICI.
Cum prepari solutia cu ajutorul careia blana naturala se spala?
Pentru indepartarea petelor de grasime si transpiratie de pe blana naturala, poti folosi un amestec format din:
1. alcool sanitar si amoniac – parti egale;
2. amoniac, sare de bucatarie si apa (1: 3: 50).
Cum readuci albul la viata pentru blana ta naturala?
Daca ai o blana naturala alba, care si-a pierdut din atractivitate si s-a ingalbenit (tipic pentru blana de vulpe, ras, vulpe argintie sau blana de nurca), atunci poti apela la materiale (sorbenti), precum: creta, grau, amidon din cartofi, tarate sau rumegus de lemn mic. Nu folosi rumegus din lemn de conifere, din cauza rasinii din compozitia lor.
Astfel, imprastie materialul selectat pe suprafata blanii, freaca produsul cu atentie si apoi scutura totul. In final, piaptana ramasitele cu o pensula. Este posibil sa fie nevoie sa repeti operatiunea de mai multe ori.
Pentru a spori efectul, amidonul din cartofi poate fi adus la starea de gruel cu benzina purificata. Daca optezi pentru aceasta modalitate, atunci imprastie amestecul umed in blana, lasa-l sa se usuce si apoi spala cu o perie.
Daca nu poti face rost de benzina purificata, atunci poti folosi o solutie apoasa de detergent pentru lana sau sampon pentru animale. In acest caz, pulverizeaza solutia cu pistolul de pulverizat pe sorbentul imprastiat in prealabil in blana, curata cu grija, lasa sa se usuce si apoi piaptana blana.
Daca, totusi, procesul de spalare si curatare a hainei de blana ti se pare complicat si ai nevoie de informatii, atunci nu ezita sa contactezi specialistii Carolina Design si vei primi suport adecvat. Mai mult decat atat, poti consulta pe site-ul nostru gama completa de haine de blana, caciuli de blana si alte accesorii de blana sau pentru blana.
Sfat: nu depozita blana intr-un spatiu stramt, ingust si fara aerisire. Blana necesita o anumita circulatie a aerului atunci cand este depozitata. Nu o pastra intr-o punga de plastic, ci intr-un spatiu ventilat natural. Atunci cand o transporti, pune-o intr-un sac de panza.
O alternativa de pastrare este pe un umeras potrivit si acoperit cu o husa de bumbac subtire. Astfel, se va pastra in stare perfecta si va fi oricand gata de o noua purtare. Daca nu ai spatiu suficient de depozitare, atunci cel mai bine este sa gasesti un depozit profesional.